Wat is een voedingssupplement?
Voedingssupplementen worden sinds 2002 omschreven als "voedingsmiddelen bedoeld als aanvulling op de normale voeding die een geconcentreerde bron vormen van een of meer nutriënten of andere stoffen met een nutritioneel of fysiologisch effect en in voorgedoseerde vorm op de markt worden gebracht".
Ze mogen zeker niet worden gelijkgesteld met geneesmiddelen. Een voedingssupplement kan verschillende vormen aannemen, waaronder capsules, tabletten, siropen, ampullen en zakjes. Ongeacht hun werkzame stoffen worden voedingssupplementen steeds aangeboden in voorgedoseerde vorm. De dosis kan verschillende vormen aannemen die "galenisch" worden genoemd.
Elk voedingssupplement dat op de markt wordt gebracht, wordt onderzocht door het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Er wordt dan nagegaan of de gebruikte ingrediënten niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
Hebben we voedingssupplementen nodig?
In normale omstandigheden voorziet een aangepast en gevarieerd eetpatroon iedereen van alle voedingsstoffen die nodig zijn om goed te ontwikkelen en gezond te blijven.
Deze ideale situatie is echter niet voor alle voedingsstoffen en bevolkingsgroepen (kinderen, zwangere vrouwen, ouderen…) een realiteit. Omwille van een specifieke levensstijl (bijvoorbeeld bij vegetariërs) of om andere redenen is het mogelijk dat consumenten hun inname van bepaalde voedingsstoffen willen aanvullen met voedingssupplementen.
De belangrijkste indicaties
Er zijn heel wat indicaties voor het gebruik van voedingssupplementen. De meest voorkomende indicaties, in afnemende volgorde van verkoop, zijn de volgende:
- Slaap & stress
- Spijsvertering & transit
- Afslanken
- Gezonde gewrichten
- Luchtwegen
- Schoonheid
- Urinaire functies
- Bloedsomloop
- Gezondheid van de vrouw
- Zon
- Geheugen en concentratie
- Sport
Wat is de samenstelling van voedingssupplementen?
Heel wat voedingsstoffen en andere ingrediënten kunnen worden gebruikt in voedingssupplementen, zoals vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, vezels, probiotische stammen en verschillende planten en plantaardige extracten.
De maximale hoeveelheid van elk ingrediënt wordt bepaald aan de hand van verschillende criteria en van:
-
De dagelijkse portie zoals aanbevolen door de fabrikant. Hierbij moet rekening worden gehouden met de maximale veiligheidsgrenzen die zijn vastgesteld voor vitamines en mineralen.
-
De referentie-innames van vitamines en mineralen voor de bevolking. Deze innames worden bepaald door de Hoge Gezondheidsraad (HGR).
De samenstelling van het voedingssupplement is voor de consument een belangrijk selectiecriterium. De aangeboden formules bevatten bijvoorbeeld:
- Plantenextracten: valeriaan, rhodiola, passiebloem, etc …
- Vitamines en mineralen: vitamine D, Vitamine C, magnesium, calcium…
- Stoffen met een nutritionele of fysiologische functie: vetzuren, glucosamine, aminozuren, etc.
- Probiotische stammen
- Ingrediënten van dierlijke oorsprong: koninginnengelei, propolis, visolie
Het belang van de gezondheidsprofessional bij de keuze van het meest geschikte voedingssupplement
Het is belangrijk om te weten dat voedingssupplementen geen geneesmiddelen zijn. Ze kunnen bijgevolg een nutritioneel of fysiologisch effect hebben dankzij hun ingrediënten (vitamines, minerale zouten, aminozuren, etc.).
Om deze effecten op het lichaam goed te begrijpen, is de ondersteuning van een gezondheidsprofessional essentieel. Huisartsen of specialisten en apothekers zijn inderdaad het eerste aanspreekpunt voor mensen die hun gezondheid willen aanpakken. Dankzij hun opleiding zijn ze in staat om elk profiel individueel te beoordelen, en net daarom zijn zij het best geplaatst om de meest geschikte oplossing voor te stellen. Ze kennen het profiel en het medische dossier van mensen en kunnen indien nodig gerichte vragen stellen of biologische onderzoeken voorstellen om een eventueel verstoord evenwicht van voedingsstoffen vast te stellen.
Voedingssupplementen: de visie van PiLeJe
Gezondheid wordt door de WHO gedefinieerd als een toestand van volledig welzijn, zowel op lichamelijk, mentaal als sociaal vlak. Daarom is het belangrijk om, nog lang voor er sprake is van ziekte, te zorgen voor een optimale fysiologische toestand die het welzijn bevordert. En ondersteuning bieden aan mensen met lichte tekenen van een slecht functioneren is daartoe absoluut onmisbaar. Dit is wat PiLeJe de intermediaire gezondheidstoestand noemt. Dat slecht functioneren kan verschillende vormen aannemen, waaronder bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, stresssituaties, slaapproblemen of een verzwakte immuniteit.
Vanuit de overtuiging dat een individue le aanpak de sleutel is van elke gezondheidsbenadering, doet het laboratorium PiLeJe al 30 jaar aan onderzoek en innovatie op het vlak van deze verschillende lichte signalen om veilige en efficiënte voedingssupplementen aan te bieden die aan ieders behoeften tegemoet komen.
De voedingsoplossingen van PiLeJe worden dan ook ontwikkeld in nauwe samenwerking met gezondheidsprofessionals, volgens strenge kwaliteitsnormen en in overeenstemming met de wetgeving.