Vermoeidheid, prikkelbaarheid, nachtelijke krampen, trillende oogleden of hartkloppingen... Deze symptomen zijn bekend bij een groot deel van de bevolking en duiden op een magnesiumtekort.
Magnesium is een mineraal dat onmisbaar is voor de goede werking van het lichaam en is betrokken bij meer dan 300 biologische reacties. Zenuwtransmissie, spierontspanning en bescherming van de celmembranen maken deel uit van zijn invloedsfeer.
De behoefte aan magnesium verandert het hele leven lang. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt een gemiddelde inname van 6 mg per kilogram per dag aan. Zuigelingen kommen kinderen jongeren en zwangere vrouwen hebben dagelijkse behoeften die twee of drie keer groter kunnen zijn voor een goede groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel.
In Frankrijk heeft 75% van de bevolking een tekort aan magnesium! Om diverse redenen: medicijngebruik, vermageringsdiëten, intensieve landbouw die de bodem verarmt, een sneller levenstempo enz.
Stress is ook verantwoordelijk voor magnesiumtekorten die kunnen leiden tot een vicieuze cirkel:
- stress leidt namelijk automatisch tot een verlies van magnesium dat via de urine wordt uitgescheiden;
- het grotere verlies van magnesium verergert de angst en dus ook de stress, wat weer leidt tot het uitscheiden van magnesium.
Om uw magnesiuminname te optimaliseren wordt aanbevolen:
- te leren omgaan met stress door bijvoorbeeld yoga of sofrologie;
- de voorkeur te geven aan mineraalwater en voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zoals amandelen, noten en hazelnoten, chocolade, ongekiemde rijst en volkorengranen, roze garnalen enz.
Naast inname via de voeding kan het ook nuttig zijn om magnesiumrijke voedingssupplementen in te nemen:
- geef de voorkeur aan vitamine B6 die helpt het magnesium in de cel te fixeren;
- bepaalde voedingssupplementen die taurine bevatten helpen het magnesium in de cel vast te houden.