Magnesium: het mineraal van de energie
Magnesium is een essentieel mineraal: het draagt bij tot de werking van meer dan 300 enzymen die betrokken zijn bij energieleverende reacties, vooral voor de spieren.
Het wordt beschouwd als het mineraal van de "energie” en een gebrek aan magnesium leidt tot een neuromusculaire hyperexciteerbaarheid die zich op 3 wijzen kan uiten:
- zenuwstelsel: angst, hyperemotiviteit, prikkelbaarheid, ochtendmoeheid, hoofdpijn, slapeloosheid
- spieren: kramp, trillende oogleden, overdreven vermoeidheid bij spierinspanning, spierpijn, spiertrillingen (fasciculaties), tintelende vingers, voeten en lippen...
- borst en hartstreek: gevoel van een brok in de keel, beklemmend gevoel op de borst, hartkloppingen, extrasystole.
Een magnesiumtekort voor bijna ¾ van de Fransen
Hoewel magnesium essentieel is voor het functioneren van het lichaam, is de bijdrage ervan veel lager dan de aanbevelingen. Volgens het onderzoek SU.VI.MAX1 neemt meer dan 7 op 10 Fransen onvoldoende magnesium in.
De totale magnesiuminname bedraagt gemiddeld 280 mg per dag voor vrouwen en 369 mg per dag voor mannen. De aanbevolen inname bedraagt minstens 6 mg per kg per dag, ofwel gemiddeld 360 tot 400 mg voor vrouwen en 420 tot 500 mg voor mannen.
Waarom hebben wij een tekort aan magnesium?
Het tekort is met name te wijten aan de volgende redenen:
- De moderne levensstijl
Ons steeds snellere levenstempo verhoogt onze behoeften. Als voorbeeld: aangezien de intensieve landbouw het magnesium in de grond uitput is ons voedsel er minder rijk aan. Het raffineren van granen en het verwerken van levensmiddelen leiden tot een lager magnesiumgehalte.
Een dieet en/of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijv. laxeermiddelen, diuretica) kunnen ook tot een tekort leiden.
- De vicieuze cirkel van stress
Stress verjaagt het magnesium uit het lichaam: het wordt via de urine uitgescheiden. Het magnesiumtekort onderhoudt zelf de stress en de hyperexciteerbaarheid van zenuwen en spieren en verergert deze.

Hoe kan men weten of men een magnesiumtekort heeft?
Het grootste gedeelte van magnesium (98%) bevindt zich binnen de cellen. Alleen de dosering van het intracellulair magnesium weerspiegelt de werkelijke voorraad magnesium in het lichaam, maar deze kan alleen door gespecialiseerde laboratoria worden vastgesteld.
Het observeren van klinische symptomen is daarom relevanter. Er zijn twee duidelijke tekenen die een magnesiumtekort kenmerken:
Het teken van Chvostek
Samentrekken van de wang en de bovenlip als reactie op klopjes met de reflexhamer.
Het teken van Trousseau
Contracties van de buigspieren van de carpus en de vingerkootjes en van de strekspier van de vingers na het aanbrengen van een opgeblazen manchet rondom de arm.

Het is echt aanbevolen om uw arts te raadplegen als u een van de volgende symptomen ervaart: vermoeidheid, stress, krampen, trillende oogleden.
Hoe kiest men de meest geschikte vorm van suppletie?
Magnesium supplementen kunnen soms nuttig zijn. Niet alle magnesiumoplossingen zijn echter gelijk. Hier zijn enkele elementen om te overwegen voor het maken van de juiste keuze.
De verschillende soorten zout
De term "minerale zouten" wordt veel gebruikt. En terecht want mineralen zoals magnesium worden meestal geassocieerd met een ion in voedingssupplementen. De kwaliteit van de magnesiumopname is afhankelijk van deze "magnesium + ion" associatie. Niet alle associaties zijn echter gelijk:
- Anorganische zouten worden over het algemeen slecht opgenomen in het lichaam en kunnen indien aanwezig in hoge doses een versnelde transit of zelfs diarree veroorzaken (magnesiumchloride, magnesiumhydroxide enz.).
- Organische zouten worden beter opgenomen en door het lichaam verdragen (magnesiumcitraat, magnesiummalaat enz.).
- “Amino-complex" zouten zijn de meest recente generatie zouten en bestaan uit een combinatie van eiwithydrolysaat (bijv. rijst) en magnesium en garanderen zo een betere opname en tolerantie.
Nadruk op de absorptie van amino-complex zouten
De opname van magnesium gebeurt hoofdzakelijk in de darm.
Magnesium gaat de enterocyt (darmcel) binnen via specifieke kanalen die gemakkelijk verzadigd raken. Amino-complex zouten maken daarentegen gebruik van de absorptieweg van aminozuren, die actief en in de meerderheid en dus efficiënter is.

Een "eiwithydrolysaat + magnesium” complex is als een Trojaans paard: het magnesium wordt verborgen door het hydrolysaat en komt zo gemakkelijker de cel binnen. Hierdoor worden zijn opname en biobeschikbaarheid verhoogd.
Aanwezigheid van vitamine B6 en taurine.
Vitamine B6 bevordert de opname van magnesium in de cel. Taurine zorgt dat het in de cel blijft: men spreekt wel van het “magnesium fixerende vermogen" van vitamine B6 en taurine. 98% van het magnesium in het lichaam bevindt zich in de cellen. Daarom is het zo belangrijk dat het daar wordt vastgehouden. De aanwezigheid van vitamine B6 en taurine in de natuurlijke samenstelling van het voedingssupplement is daarom essentieel.
Posologie
Een deel van het magnesium wordt ingenomen via de voeding. Daarom is het belangrijk dat de Maximale Dagelijkse Dosis (MDD) van magnesium 300 mg per dag is in voedingssupplementen. Dit is bovendien de hoeveelheid magnesium die de meeste voedingssupplementen bevatten. Het is echter belangrijk om deze dosering te verifiëren: de 300 mg per dag woorden soms bereikt door de inname van meerdere geltabletten, tabletten of sticks.
Voor een optimale inname van magnesium en om de werkzaamheid ervan te garanderen is het essentieel het meest geschikte magnesiumzout te kiezen. Bij voorkeur in combinatie met moleculen die het magnesiumverlies beperken of de opname ervan in de cellen verbeteren.
Bespreek het met uw gezondheidszorger
Vraag om advies aan uw gezondheidszorger om de supplementen te kiezen die het best bij uw behoeften passen. Deze zal u waarschijnlijk ook aanbevelen om de voorkeur te geven aan mineraalwater en voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium: oliehoudende vruchten, volkorengranen, verse en gedroogde groenten, pure chocolade enz.