Historisch gebruik
Kurkuma is een plant die in Azië al duizenden jaren bekend staat om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt ook als specerij gebruikt en is een bestanddeel in "kerrie" gerechten. Curcumine, dat een van de actieve moleculen is, wordt bovendien gebruikt als kleurstof in levensmiddelen.
Botanisch
Een wintervaste plant van ongeveer 1 m hoog die inheems is in India. Een stengel omhuld met lange geaderde bladeren, kleine geelachtige bloemen en roze schutbladeren ontspringt uit de dikke wortelstok. Deze wortelstok, het deel dat voor geneeskrachtige doeleinden wordt gebruikt, wordt geoogst zodra de bovengrondse delen verdord zijn.
Eigenschappen
Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen vooral dankzij de curcuminoides, zijn vluchtige en antioxiderende bestanddelen. Door zijn antioxiderende werking kan kurkuma een beschermende werking hebben voor het cardiovasculair systeem1;2;3 en de lever4.
Indicaties
- Hepatitis, leverontgifting bij ouderen met meervoudige medische klachten
- Dispepsie, gastritis, peptische zweren
- Functionele darmstoornissen met tekenen van darmdoorlaatbaarheid
- Artrose, ontstekingsreuma
Mogelijke combinaties
Kurkuma + Melisse + Artisjok:
in geval van dyspepsie om de pijn, een vol gevoel, misselijkheid en ongemak te verlichten
Voorzorgsmaatregelen bij gebruik
Gecontra-indiceerd in geval van obstructie van de galwegen, infracentimetrische galstenen, gal- of leverziekten.
Overgevoeligheid voor werkzame stoffen Niet aanbevolen voor zwangere of borstvoedende vrouwen.