Historisch gebruik
Rhodiola wordt ook ‘rozenwortel’, ‘gouden wortel’ of ‘Siberische ginseng’ genoemd. De naam komt van de subtiele rozengeur van de gesneden rizomen. De rizomen worden al eeuwenlang gebruikt tegen zenuwaandoeningen en vermoeidheid. In de traditionele geneeskunde werd rhodiola ook gebruikt wegens de verkwikkende eigenschappen en om diverse infecties te bestrijden1.
Botanisch
Rhodiola is een vaste plant met gladde, vlezige, getande bladeren van 1 à 4 cm lang. Rhodiola is een zeer winterharde plant die tot 4000 m hoogte groeit in het hooggebergte van Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika, en ook in koude luchtstreken zoals Arctica. Het ondergrondse deel vormt een dik rizoom dat meerdere kilo’s kan wegen en een geur afgeeft die aan rozen doet denken2.
Eigenschappen
Het rizoom van rhodiola onderscheidt zich door werking op verschillende systemen: het beschermt de lever3 en het hart4; 5, moduleert de immuniteit, reguleert bepaalde hormonen6, remt de ontwikkeling van kanker7; 8 en verslavend gedrag9, verbetert de lichamelijke prestaties en werkt positief op het centraal zenuwstelsel.
Rhodiola verbetert vooral de intellectuele capaciteiten10; 11, bevordert adaptatie door het effect van stress te verminderen en beschermt tegen neurodegeneratieve aandoeningen12; 13.
Het is ook een antidepressivum en anxiolyticum14; 15; 16; 17, vermindert de vermoeidheid en verbetert de aanpassing aan inspanning18; 19.
Indicaties
- Adaptogene stoornissen met angsten
- Lichte tot matige depressie
- Verslavend gedrag
- Kans op degeneratieve aandoeningen
- Voorbereiding op een lichamelijke of sportieve prestatie
- Herstel na een lichamelijke inspanning
Mogelijke combinaties
Rhodiola + Guarana:
adaptogene problemen bij een stressvolle gebeurtenis met invloed op de vitaliteit en de moraal, intellectuele vermoeidheid
Voorzorgsmaatregelen
Gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, bij bipolaire personen en overgevoeligheid voor de werkzame stoffen. Bij toediening van een onjuiste dosis mogelijke agitatie en prikkelbaarheid.