Serotonine, de neurotransmitter van de sereniteit
Het humeur is sterk afhankelijk van serotonine, een neurotransmitter die in de hersenen en in het spijsverteringsstelsel aanwezig is.
Serotonine speelt een essentiële rol in de hersenen, waar ze bijdraagt tot de goede werking van de biologische klok en een rol speelt in het psychisch evenwicht.
In de darmen, waar ze voor het grootste deel aangemaakt wordt, (1), zorgt ze voor mobiliteit en draagt ze dus bij tot de goede werking van het spijsverteringsstelsel.
Tryptofaan, voorloper van serotonine
De aanmaak van serotonine hangt af van de opname van een aminozuur, tryptofaan. Tryptofaan is aanwezig in proteïnen en dient gekoppeld aan koolhydraten (suikers) als voorloper van de aanmaak van serotonine.
Tryptofaan is aanwezig in vette vis, melkproducten, eieren, gevogelte, chocolade en sommige vruchten (amandelen, bananen).
Andere zaken die een invloed hebben op het humeur: Omega 3 en de "psychobiotica."
Omega 3 helpt bij de concentratie en het geheugen en speelt een rol in het veroudering van de hersenen. Deze kostbare vetzuren vinden we terug in plantaardige oliën zoals koolzaadolie, notenolie of huttentutolie, vette vis of noten.
Andere voedingsmiddelen zijn een bron van psychobiotica, zoals augurken, zuurkool, pickles, kefir... aangezien ze de ontwikkeling van bacteriën die goed zijn voor het organisme stimuleren en helpen bij de aanmaak van serotonine.
Het aandeel voeding wordt uiteraard aangevuld met andere variabelen om het humeur te verbeteren: bewust eten, gezelligheid bij de maaltijden en een gevarieerde voeding dragen allemaal bij tot het fragiele evenwicht van het goede humeur.