Probiotica zijn namelijk levende en dus kwetsbare micro-organismen. Om efficiënt te zijn, moeten ze intact en in de juiste concentratie worden bewaard en naar de plek in het lichaam worden geleid waar ze hun werk kunnen doen.
Alle fasen van de productie van een voedingssupplement met probiotica tot het vrijkomen ervan op de plaats van bestemming of wel ‘beoogde doelwit’ in het lichaam moeten volledig worden beheerst om de volle efficiëntie van de bacteriestammen die het bevat te kunnen garanderen.
Een individuele behandeling van de stammen
De grote meerderheid van de probiotische stammen die worden gebruikt in voedingssupplementen, behoren tot de geslachten Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus en Lactococcus.
Binnen elk van deze groepen zijn er duizenden soorten, met elk duizenden verschillende stammen.
Elk van deze stammen heeft bijzondere fysiologische eigenschappen (zoals de synthese van ontstekingsremmende mediatoren) en is gehouden aan zijn eigen kweekomstandigheden (temperatuur, pH, kweekmedium enz.). Met andere woorden: de eigenschappen van een bepaalde stam zijn niet toepasbaar op andere stammen van dezelfde soort.
Vandaar het belang en de noodzaak van een strikte analyse van de verschillende stammen voordat die in een formule kunnen worden opgenomen. Een van een selectie van alleen de meest relevante stammen met betrekking tot levensvatbaarheid/weerstand en efficiëntie is hierbij van uitermate belang.
Medicalisering van het aanbod
Naast deze informatie over het kiezen van bacteriestammen worden er ook meer globale overwegingen gemaakt over de samenstelling van het product en de gezondheidsvoordelen die we willen bereiken. Voor een gegeven gezondheidsthema is het ook logisch om alle mogelijk relevante overige bestanddelen te vermelden die kunnen deel uitmaken van de samenstelling en de werking kunnen verbeteren denk hierbij aan: vitaminen, mineralen of planten.
Het doel? Bestanddelen kiezen die kunnen worden gecombineerd met de gekozen probiotische stammen en zo het beoogde effect te optimaliseren. Hierbij dient rekening te worden gehouden met een essentieel feit: elk bestanddeel dat wordt gecombineerd met een probioticum, mag de levensvatbaarheid ervan niet verstoren.
In de laatste essentiële fase voor de introductie van het eindproduct, moet de galenische vorm worden aangepast om de bestanddelen naar hun beoogde doelwit te brengen: maag, darm of dikke darm. De overlevingscapaciteit van de verschillende soorten probiotica in het hele spijsverteringskanaal kan namelijk enorm verschillen. Ps. de probiotica van PiLeJe is maag en galzuur resistent!
Bij gebrek aan een zorgvuldig gekozen galenische vorm, kan de beste formule geheel ineffectief blijken, als deze niet op de gewenste locatie wordt vrijgegeven.