Overslaan en naar de inhoud gaan

Gecontroleerde selectie van de plantaardige grondstof

Het is vooral de grondstof, dus de kwaliteit van de gekozen plant, die de kwaliteit van het eindproduct bepaalt en zijn werkzaamheid garandeert.

Bepalen van de soort voor een specifieke behoefte 

Alles begint met een analyse van de wetenschappelijke literatuur om de plant(en) te kiezen waarvan het traditionele gebruik om te voldoen aan een specifieke gezondheidsbehoefte is erkend. 

Voor een bepaalde plant moet dan vervolgens de meest "actieve" soort worden bepaald en gezocht: dit wordt "sourcing" genoemd. Soms bestaan er honderden verschillende soorten of variëteiten van een en dezelfde plant, met elk een andere samenstelling (dit wordt "het fytochemische profiel" van de plant genoemd. Die bestanddelen bepalen de werking van de plant.

Het in kaart brengen van de verschillende soorten en/of variëteiten van een plant is dus een belangrijke stap die heel wat onderzoek door de PiLeJe sourcing experts vergt. 

In sommige gevallen worden de vereisten voor de plant omschreven in de Franse of Europese farmacopee. Die gegevens dienen dan als basis voor het gebruik van de plant in gezondheidsoplossingen. 
Wanneer een plant er niet in wordt omschreven, moeten de kenmerken van de beschikbare soorten worden opgelijst om vervolgens die met de vereiste samenstelling te selecteren. 

pilejechamp

Het agronomische onderzoek

Nadat de gepaste soort is bepaald, is het doel om een specifiek plantenextract te produceren met plantaardige actieve bestanddelen die garant staan voor de biologische werkzaamheid van onze gezondheidsoplossingen.

Aangezien de synthese van de actieve bestanddelen gebeurt in de plant, moeten uiteraard de factoren worden onderzocht en bestudeerd die hun productie in de plant beïnvloeden. 

Daarom zal het agronomische team in samenwerking met het analytische onderzoeksteam verschillende parameters bestuderen die de productie van de geselecteerde werkzame stoffen beïnvloeden, zoals  variëteiten, bodemsoorten, bemesting, oogststadium...  

Concreet betekent dit dat de verschillende parameters worden toegepast op micropercelen en dat de genomen stalen intern worden geanalyseerd. Dit werk maakt het mogelijk om de meest gunstige teelt- en oogstmethoden te bepalen om te komen tot een plant die rijk is aan actieve bestanddelen. Het gaat over het teelttechnische proces

echinacee-expertise-veg

De klimatologische omstandigheden maken deel uit van de parameters die de bestanddelen van de plant beïnvloeden. Om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen (landbouwgrond, water) te beperken, is het noodzakelijk om een voedingsbodem te kiezen die de natuurlijke groeiomstandigheden van de plant zo dicht mogelijk benadert. 
 

Naast het agronomische werk op de velden bestuderen onderzoeksteams ook technologieën voor het stabiliseren van de plant en de extractie van de actieve moleculen, waarbij de werkzame stoffen behouden blijven. 

Op basis van deze voorafgaande analyses, uitgevoerd gedurende meerdere jaren van teelt, stelt het laboratorium PiLeJe een lastenboek op met de belangrijkste productiecriteria voor alle geselecteerde planten.  

Enkele jaren geleden heeft PiLeJe ook partnerships opgezet binnen zijn netwerk van kwekers om de volledige productieketen te beheren, van de keuze van de zaden tot het eindproduct. 

 

Controle van de teeltomstandigheden 

De gebruikte planten worden bij voorkeur in Frankrijk geteeld. Wanneer de gekozen planten voor een bepaalde formulering niet te verkrijgen zijn in Frankrijk, gaat PiLeJe ze halen in de landen waar ze het best groeien. Guarana komt bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika, orthosifon en kurkuma uit Vietnam, gember uit Mauritius, etc. 

 

Een concrete betrokkenheid op het Franse grondgebied 

Om een beter inzicht te krijgen in de teelt en in te spelen op de milieuproblemen en de hoeveelheid planten die nodig is om de oplossingen te produceren, heeft het laboratorium PiLeJe ervoor gekozen om een aantal planten te laten kweken. Het agronomische team van PiLeJe heeft daarom partnerships opgezet in de buurt van Milly-la-forêt, te midden van een landbouwgebied dat bekend staat om zijn aromatische en medicinale planten. Het laboratorium PiLeJe kan dus rekenen op partners voor het uitvoeren van experimenten op het veld en ook op kwekers met een erkende expertise in deze specifieke teelten.

Dankzij deze aanpak genieten de onderzoeksteams van een buitengewoon gunstig terrein voor agronomische proeven, om zo de beste teeltmethoden te vinden voor PiLeJe. 

plantain-pileje

De eerste plant uit de PiLeJe keten: smalle weegbree.

Waarom gebruik maken van gekweekte planten in plaats van wilde? 

PiLeJe gebruikt zo veel mogelijk gekweekte planten in plaats van wilde planten. De bedoeling is om de biotopen te respecteren en de soorten in hun natuurlijke habitat te laten. Door de planten die we gebruiken zelf te kweken, kunnen we de teeltomstandigheden controleren en inspelen op de parameters die de synthese van de gewenste moleculen bevorderen.

Wanneer de plant niet kan worden gekweekt, kiest PiLeJe ervoor om ze te oogsten in zones die biologisch gecertificeerd zijn door ECOCERT en zet het plannen op om het beheer van de oogst in goede banen te leiden, om zo de levenscyclus van de plant te respecteren en haar duurzaamheid te behouden. 

visuel-ecocert

Waar mogelijk zijn de planten die door PiLeJe worden gekozen biologisch gecertificeerd. En anders zijn ze afkomstig van duurzame landbouw. Deze vereisten vergen soms van de telers ingrijpende veranderingen in hun werkwijze.

visuel-AB
Visuel cueillette orthosiphon

Het plukken van orthosifon in Vietnam 

De orthosifon waar PiLeJe voor kiest, is afkomstig uit Vietnam en Indonesië. Het plukken van de plant, om ze vers te gebruiken, vroeg om een investering en een verandering in de werkmethodes van de telers. Orthosifon is namelijk een kwetsbare plant die gevoelig is voor oxidatie. Eenmaal geplukt moet ze dezelfde avond nog worden ingevroren voor maximaal behoud van de geneeskrachtige eigenschappen. 

Elk partnership met een teler is dus uniek en kan soms inhouden dat de teeltomstandigheden, de productieopbrengsten, de pluktechnieken of zelfs het plukmoment moeten worden aangepast of geoptimaliseerd. 
Om dat mogelijk te maken, engageert PiLeJe er zich toe om de oogsten vooraf op te kopen, voor meerdere jaren en rekening houdend met de werkelijke productieprijs van de plant

Alle leveranciers van verse planten worden door de PiLeJe teams regelmatig doorgelicht en elke partij planten wordt systematisch gecontroleerd.  
Voor biologisch gecertificeerde planten wordt, naast de controles uitgevoerd door de certificeringsinstantie, ook regelmatig het gehalte aan pesticiden en zware metalen gemeten bij de verse plant.

Visuel plantes

Een nieuwe plant "sourcen" en ontwikkelen volgens de vereisten van PiLeJe kan 1 tot 2 jaar duren 

Eerst moeten de meest relevante soort en de ideale teeltplaats worden gekozen. Dan volgt de ontmoeting met de telers en worden ter plaatse stalen genomen om zeker te zijn dat het om de juiste plantensoort gaat. 
Na een eerste oogst wordt de verse plant ingevroren verstuurd naar ons laboratorium om het "fytochemische profiel" te bepalen, een soort genetische vingerafdruk die garandeert dat de plant alle bestanddelen ("actieve" en "nuttige") bevat die nodig zijn voor een bepaalde werking.  
Uiteindelijk kan het enkele maanden of jaren duren voor de plant wordt gebruikt in de samenstelling van een PiLeJe oplossing.