Overslaan en naar de inhoud gaan

Industriële expertise en extractieproces

Het laboratorium PiLeJe beschikt over meer dan 20 jaar expertise in planten, opgebouwd in samenwerking met apothekers, ingenieurs en doctors in de scheikunde aan de hand van processen die erop gericht zijn om alle actieve bestanddelen, die bijdragen aan de fysiologische werking van de oorspronkelijke plant, intact te houden.

Een woordje uitleg... 

De kwaliteit van een plantenextract hangt samen met heel de productiemethode: van zaad tot extractieproces. Dit proces omvat de verschillende stappen die nodig zijn voor de extractie van alle actieve bestanddelen die instaan voor de werking van de plant, zonder ze aan te tasten. 

Dit extractieprotocol is bepalend voor de kwaliteit van het verkregen extract. Dankzij zijn expertise in planten is het laboratorium PiLeJe in staat om de stabilisatiemethode voor planten en de extractieprocessen aan te passen in functie van de geselecteerde plant en het beoogde voordeel. 

Stabilisatie en extractieproces: de knowhow van PiLeJe 

In de stabilisatiefase wordt de beste bewaringsmethode voor de geoogste plant bepaald. Op basis van eerder uitgevoerde analyses kan het meest geschikte proces worden gekozen voor de plant.  

Het laboratorium PiLeJe gebruikt twee methoden voor het stabiliseren van de plant: de geoogste plant drogen of invriezen. 

Zodra de plant gestabiliseerd is, is het de bedoeling om een plantenextract te produceren. Ook dit proces zal afhangen van de geselecteerde plant en het beoogde voordeel. 

Welke extractieprocessen? 

Een van de gebruikte processen kan enkel worden uitgevoerd aan de hand van droge planten en een waterige extractie. Dit proces is zacht en niet-selectief. Het resultaat is een plantenconcentraat dat de biologische vingerafdruk en eigenschappen van de oorspronkelijke plant weergeeft. 

Het tweede proces kan worden uitgevoerd met verse planten. Van zodra de verse planten zijn geoogst, worden ze 24 uur ingevroren voor het behoud van hun werkzame stoffen. De plant wordt dan, nog bevroren, vermalen tot fijne deeltjes. Het extractieproces draait om uitlogen met behulp van hydroalcoholische oplossingen met een steeds hoger alcoholgehalte voor een geleidelijke extractie van de bestanddelen van de plant in functie van hun affiniteit met water en alcohol. Het verkregen extract bevat geen alcohol. Het wordt vervolgens gevriesdroogd, ofwel koud gedehydrateerd, om in een plantaardige capsule te worden gestopt.  

pileje-expertise-vegetale

PiLeJe produceert zijn plantenextracten in Frankrijk 

Het extractieproces en het verpakken en verdelen van de verkregen extracten gebeurt in Frankrijk, op productiesites die in overeenstemming zijn met de "Goede productiepraktijken" en "Goede distributiepraktijken". 

De extractie van de verse plant gebeurt in het departement Ariège en de productie van de gezondheidsoplossingen in de Auvergne. De producten worden daarna verdeeld vanuit de regio Pays de la Loire

De formulering 

Doorheen de jaren heeft PiLeJe een galenische expertise opgebouwd voor al zijn oplossingen. Op basis van de extracten worden ontwerpstudies uitgevoerd om doeltreffende formules te ontwikkelen en de meest geschikte galenische vorm en toedieningswijze te kiezen voor een optimale werking van het product.  

PiLeJe kiest het liefst voor natuurlijke grondstoffen en garandeert de werkzaamheid van zijn producten door middel van een geschikte galenische formulering. 

qualite-expertise-vegetale

De kwaliteitscontroles 

Voor en tijdens de commercialisering van de producten worden kwaliteitscontroles uitgevoerd (microbiologische analyses, gehalte aan actieve bestanddelen, afwezigheid van verontreinigende stoffen…). Deze controles, die worden uitgevoerd volgens de geldende normen voor goede praktijken (ISO 22000-norm), garanderen de traceerbaarheid, veiligheid en houdbaarheid van de producten

Visuel 1 contrôle qualité
Visuel 2 contrôle qualité