- Jacky, u bent de arts van de Groupama-FDJ wielerploeg. Hoe hebt u dit jaar (2018) de ploeg voorbereid?
Om ons voor te bereiden op het seizoen 2018, hebben we al onze medische controles aan het einde van het sportseizoen 2017 laten uitvoeren. Zo werden er in oktober bijvoorbeeld verschillende cardiologische stresstests, posturologische tests en cardiologische echografieën uitgevoerd. In diezelfde periode werd er ook een biologische micronutritionele analyse uitgevoerd. Aan de hand van de vastgestelde onbalans (oxidatieve stress, stoornissen van het immuunsysteem, hyperdarmdoorlaatbaarheid enz.) konden we eventueel een langere rustperiode voor de atleet voorschrijven om hem in staat te stellen zich beter te herstellen.Tijdens onze eerste bijeenkomst in december hadden we afspraken ingeplant voor individuele en collectieve bijeenkomsten met onze micronutritiedeskundige, die de atleten kon uitleggen wat de impact van de voeding op hun gezondheid en hun prestaties was. Tijdens deze bijeenkomsten kan er ook gepersonaliseerd advies worden gegeven aan de hand van hun analyse en kunnen er vragen worden beantwoord over de micronutritionele strategie van de GROUPAMA FDJ ploeg.
-
Het is bekend dat topsporters vaak te kampen hebben met onbalans en of gezondheidsklachten. Hebt u veranderingen geconstateerd bij de renners die u al enkele jaren micronutritioneel begeleid? Veranderingen met betrekking tot deze ontregelingen?
Wij constateren veel ontregelingen en of onbalans die te wijten zijn aan het intensieve levensritme van de professionele wielrenners (25 uur sport per week, 300 dagen per jaar), in combinatie met psychologische stress, weersomstandigheden en omgaan met jetlag. Zo constateren wij met name met betrekking tot het immuunsysteem een hyperpermeabiliteit van het darmslijmvlies en een aanzienlijke toename van oxidatieve stress.Ondanks een voeding die vaak van uitstekende kwaliteit is, blijven deze ontregelingen aanhouden, wat kan worden verklaard door een genetische aanleg met betrekking tot het fysiologisch en metabolisch beheer bij grote inspanningen.
Deze veldwaarnemingen verdienen verdere aandacht en aanvulling door wetenschappelijke studies, zodat we ons kunnen richten op het darmslijmvlies als de oorzaak van veel ontregelingen, die de prestaties van de atleet beperken.Bij regelmatig gebruik van probiotica en prebiotica in combinatie met micronutritionele aanvullingen constateren wij een zeer duidelijke verbetering ten opzichte van terugkerende infectieuze gebeurtenissen, blessures en herstel van vermoeidheid na inspanning. Dit heeft zowel een impact op de gezondheid als op de sportprestaties van de sporter.