Een studie in de Verenigde Staten heeft echter aangetoond dat de inname van antibiotica in het eerste levensjaar een impact heeft op het risico om voedselallergieën te ontwikkelen.
Wanneer de onderzoekers de voorschriften voor antibiotica bij kinderen met allergieën en kinderen zonder allergieën vergeleken, hebben ze vastgesteld dat kinderen met voedselallergieën meer antibiotica gekregen hadden tijdens hun eerste levensjaar dan kinderen zonder allergieën.
Het regelmatig toedienen van antibiotica heeft namelijk een impact op de darmmicrobiota, een belangrijke speler in de ontwikkeling van het immuunsysteem en voedseltolerantie.1
Een woordje uitleg:
Voedselallergie is het geheel van abnormale reacties van het immuunsysteem (huid, spijsvertering enzovoort) na het eten van een bepaald voedingsmiddel². Wanneer de tolerantie goed ontwikkeld is, is de immuunrespons gereguleerd en doen er zich geen allergische reacties voor.
Het is dus goed om te onthouden dat antibiotica beter niet zomaar toegediend wordt!